Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Sint Maarten viering

Rond het schoolgebouw van De Windkanter kunnen we in het bos de herfst beleven. Vóór de herfstvakantie was dat het rijpen van de vruchtjes, zoals de eikels, kastanjes en de beukennootjes, die in overvloed voor onze voeten vielen en zoveel ontdek- en speelplezier voor de kinderen opleverden.

Voorbereiding op de winter

Nu beginnen de boombladeren te verkleuren en langzamerhand af te vallen. Lichtstralen van de zon zorgen voor een opgloeien in warme tinten. Dan opeens weer verkleurt de lucht en trekken donkere wolken zich samen. Begint de regen of komt er een krachtige wind opzetten. Ook veel dieren trekken zich terug en bereiden zich voor op de winter. Het leven boven de grond neemt af, maar onder de grond is er nog van alles gaande aan omzetting en humusvorming. De laatste groenten, die geoogst worden, zoals koolraap, selderijknol, wortels en bieten, noemen we wel 'vruchten' van de aarde. Ze hebben de warmte van de zomer diep in hun binnenste opgeslagen en kunnen zorgen voor een voedzame maaltijd in de winter.

Het eerste lichtfeest

Het Sint Maartenfeest is het eerste lichtfeest in het najaar. Hierna volgen het Sinterklaasfeest, Advent en Kerstmis. Hoe korter de dagen, hoe meer donkerte, des te méér licht wordt er ontstoken. Bij het Sint Maartenfeest is dat nog één enkel vlammetje in de lampion. Bij de kleuters is die lampion van papier en licht van gewicht. Bij de oudere kinderen is het de zwaardere knol, geoogst uit de donkere aarde, die door de vlam wordt verwarmd.
Als symbool voor het ontsteken van warmte en licht dat we onze mensenkinderen willen laten ervaren.

Romeinse officier Martinus

Hoe mooi sluit het verhaal van Sint Maarten aan bij dit thema! De Romeinse officier Martinus ontmoet bij de stadspoort van Amiëns een arme bedelaar, die hem bibberend van de kou om een aalmoes vraagt. De officier schenkt de bedelaar de helft van zijn mantel. Hij schenkt van zijn eigen overvloed om de ander te beschermen tegen de naderende winter.

Het is moedig om je waarneming te durven omzetten in een daad van delen en weggeven, zonder er zelf iets voor terug te verlangen. Daarnaast is het bedelen een vragen of de ander iets voor jou over heeft, als je te kort hebt. Het is geen schande, maar een moedig opkomen voor jezelf. De mantel zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte doordat de ene mens omziet naar de andere mens.

Viering in het bos

Het Sint Maartenfeest vierden we, net als vorig jaar, in het bos in Baarn. Daar lieten we onze lichtjes schijnen in de duisternis en liepen langs de bedelaar, Sint Maarten en de rijkmannen. Op de vuurplaats deden we ons tegoed aan warme chocolademelk, punch en pannestaart. Vorig jaar was het groepje ouders en kinderen nog klein, dit jaar was het gezelschap vele malen groter. Wat een feest!

Bekijk hier de foto's van de mooie avond...Daar komt de optocht aan

Verzamelen op de vuurplaats

Lichtjes schijnen in het donkere bos

Ukkie liep ook een stukje mee

Voorbereiding op de vuurplaats

De brandende lichtjes op de looproute in het bos

Ik loop hier met mijn lantaren en mijn lantaren met mij
Media
  • Sint-Maarten-1
De Windkanter

Soestdijkerstraatweg 129
1213 VX Hilversum
T 06 - 22 82 78 70
E info@dewindkanter.nl